Acerola: kiedy warto po nią sięgać?

W sklepach ze zdrową żywnością znaleźć można obecnie produkty z acerolą – egzotyczną rośliną, która zawiera szereg witamin i minerałów. Dzięki temu korzystnie wpływa ona na organizm. Kiedy warto sięgać po acerolę? Jakie zmiany mogą zajść w naszym organizmie, jeśli będziemy regularnie sięgać po acerolę?

W jakiej formie jest dostępna?

Ekstrakt z aceroli kupimy dzisiaj pod różną postacią. Ogromną popularnością cieszą się tabletki acerola, których niewątpliwym plusem jest łatwość zażywania. Podobnie jest, jeśli chodzi o proszek acerola. W sprzedaży znajdziemy również sok z aceroli, który ma naprawdę bardzo dobry smak.

Kiedy warto po nią sięgnąć?

Niegdyś acerola stosowana była w przypadku osób chorych na ospę wietrzną, zmagających się z chorobami płuc oraz wątroby. Sięgano po nią także w przypadku anemii. Dzisiaj ceniona jest ona przede wszystkim z uwagi na ogromną zawartość witaminy C. W związku z tym polecana jest głównie jako sposób na poprawę odporności. Kwas askorbinowy wpływa również korzystnie na kondycję skóry. Coraz częściej mówi się również o pozytywnym wpływie aceroli na wzrok i układ sercowo – naczyniowy. Spożywanie preparatów z acerolą polecane jest też osobom mającym skłonność do reakcji alergicznych.

Acerola to wyjątkowa roślina, której wpływ na organizm jest po prostu bezcenny. Jeśli temat ten wzbudził Twoje zainteresowanie, chcesz na temat aceroli dowiedzieć się nieco więcej, odsyłamy do naszego innego artykułu, w którym o aceroli mówimy jeszcze więcej i jeszcze dokładniej.