Kawy Arabica cieszą się wśród kawoszy zasłużoną popularnością. I trudno się temu dziwić, gdyż ten rodzaj kawy uchodzi za jeden z najlepszych. Dlaczego? Otóż jest to kawa o łagodnym smaku, wyrazista, nieco kwaskowata, często z wyczuwalną czekoladową nutą. Dlatego też jest tak często wybierana przez amatorów czarnego napoju. A ponieważ prawie każda palarnia kawy Arabica posiada jej wiele rodzajów i typów, to każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Zatem czym kierować się przy wyborze kawy?
Po pierwsze – przeznaczenie
Jednym z podstawowych kryteriów wyboru kawy powinno być jej przeznaczenie – wszak nie każdy gatunek jest taki sam. W tym przypadku kawa ziarnista może być wybrana do:
- espresso – tak przyrządzana kawa charakteryzuje się odpowiednim balansem pomiędzy goryczą, kwasowością i słodyczą (dlatego też do espresso należy wybierać kawy o właśnie takich parametrach)
- dripa – kawa do metod przelewowych powinna być wybitnie złożona smakowo (tak aby wydobyć z napoju wszystko co najlepsze)
- ekspresów – kawy ziarniste do ekspresów ciśnieniowych powinny być świeżo palone, aromatyczne i o doskonałych kompozycjach smakowych
Oprócz wyżej wymienionego przeznaczenia ważny jest jeszcze jeden – kawa do domu lub do pracy. W tym pierwszym przypadku można kierować się indywidualnymi gustami, w tym drugim – lepiej postawić na uniwersalność.
Po drugie – gatunek
Kawy ziarnista występuje w wielu typach i rodzajach. Do tych najpopularniejszych można zaliczyć: specialty (kawa najwyższej jakości, która charakteryzuje się głębokim smakiem i bardzo wyrazistymi nutami smakowymi), single origin (kawa o ciekawej i bardzo złożonej palecie smakowej) oraz blend (mieszanki kilku gatunków kaw). Natomiast kawy 100% Arabica przypadną do gustu niemal każdemu, gdyż charakteryzują się łagodnym i bardzo uniwersalnym smakiem.
Wybierając konkretny rodzaj kawy można także kierować się krajem pochodzenia. W tym przypadku do najbardziej popularnych zaliczają się kawy uprawiane w Brazylii, Kenii i Etiopii. Warto zdecydować się na którąś z nich.